Tado Dambrausko fotokonkursas

Michael Yon Online

Archives

Apdovanoti geriausi Tado Dambrausko fotokonkurso “Lietuvos kariuomenė 2012–2013” dalyviai

image001

Nuotraukų katalogas „Tado Dambrausko fotokonkursas Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2013 m."

Fotogalerija

Vaizdo medžiga

Birželio 11 d. Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje apdovanoti Tado Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2012–2013“ nugalėtojai. Nugalėtojus sveikino ir apdovanojimus teikė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius.

„Čia pavaizduotos ne eilinės akimirkos ir jos pastebėtos ne eiline akimi. Tokiems kadrams pastebėti padeda ir profesinė branda, ir gyvenimas, buvimas, tos aplinkos jautimas. Tado Dambrausko parodoje galime pasigrožėti tokiomis akimirkomis, kokių patys tiesiog negalime pastebėti. Linkiu, kad toks taiklus ginklas – fotoaparatas, netrukdytų tarnybai, o ją tik papuoštų“, - apdovanojimų ceremonijos metu sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas.

Konkurso dalyvius sveikino ir vertinimo komisijos nariai Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. A. Pocius, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas ir komisijos narys iš Nyderlandų, aviacijos fotografas Tieme Festneris (Tieme Festner), visiems dalyviams palinkėjęs išlikti kuo originalesniais ir nebijoti išsiskirti iš kitų.

Skirtingai nei ankstesniuose konkursuose, atskirų temų nebuvo. Svarbiausia – akimirka, atspindinti kariuomenės gyvenimą. Tai konkurso parodą ir nuotraukų albumą leido pateikti įvairiausiomis spalvomis. Kurios profesionalų ir mėgėjų nuotraukos taps geriausiomis paaiškės ceremonijos metu.

Septynių narių komisijos sprendimu trečiąją vietą pasidalino du autoriai. Karius „Atakoje“ įamžinęs Laimis Bratikas ir vyresnysis leitenantas Andrius Česnauskas su savo nuotrauka „Kariai ir aikštelėje kariai“.

Antroji vieta skirta Edvardui Velbasiui už jo nuotrauką „Kariai po lauko pratybų grįžta į kareivines“.

Šiais metais nuotrauka nugalėtoja išrinkta akimirka iš karių tarnybos Afganistane „Dovana mergaitei“. Jos autorius – vyr. ltn. A. Česnauskas.

Specialiuoju kariuomenės vado prizu apdovanotas Raimondas Kuliavas, kuris nuotraukoje „Taikinys užfiksuotas“ atskleidė, kad pratybų metu kariai atlieka skirtingas užduotis.

Projekto rėmėjai uždaroji akcinė bendrovė „Fotoservisas“ už kadrą „Kario kasdienybė“ apdovanojo Ievą Budzeikaitę.

Portalo „Delfi“ skaitytojai taip pat turėjo galimybę balsuoti už įdomiausią kadrą iš konkursui „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2012–2013“ pateiktų fotografijų. Skaitytojų vertinimui buvo pateiktos 20 nuotraukų. Daugiausiai, 546 balsų, surinko vyr. ltn. A. Česnausko nuotrauka „Afganistanas po mano kojomis – kelionės į atokesnį Goro provincijos rajoną metu“. Jos autorius apdovanotas portalo „Delfi“ įsteigtu skaitytojų simpatijos prizu.

Jau devintą kartą rengiamas karinės fotografijos konkursas „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“ skirtas Krašto apsaugos ministerijos operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti. Fotografas ir operatorius Tadas Dambrauskas buvo talentingas, užsibrėžtam tikslui pasiekti galėjęs atrasti netikėčiausių sprendimo būdų, nebijojęs rizikos Lietuvos kariuomenės metraštininkas, dėl „gero kadro“ galėjęs pralaužti bet kokius ledus. Krašto apsaugos departamente jis pradėjo dirbti 1990 metais. Tadas buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „Karys“ fotografu, brigados „Geležinis Vilkas“ ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi.

Atidaroma Tado Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2012–2013“ paroda

Birželio 5 d. Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje pradedama eksponuoti Tado Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2012–2013“ paroda.

Oficiali parodos atidarymo ir nugalėtojų apdovanojimo ceremonija Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje vyks birželio 11 d. 16 val.

Tradicinį karinės nuotraukos konkursą „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“, skirtą karo operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti, Krašto apsaugos ministerija surengė jau devintą kartą.

Konkursui 47 autoriai pateikė per keturis šimtus 2012–2013 m. sukurtų nuotraukų. Tarptautinė vertinimo komisija išrinko geriausias nuotraukas trims pagrindiniams prizams laimėti. Profesionaliausio kadro kategorijoje varžėsi krašto apsaugos sistemos profesionalai fotografai. Tradiciškai, specialų prizą nugalėtojui įteiks Lietuvos kariuomenės vadas.

Taip pat naujienų svetainės „Delfi.lt“ įsteigtu skaitytojų simpatijų prizu bus apdovanotas daugiausiai „Delfi.lt“ skaitytojų balsų surinkusios nuotraukos autorius. Savo nominaciją įsteigė ir jos nugalėtoją paskelbs ilgametis konkurso partneris „Fotoservisas“.

Jau devintą kartą rengiamas karinės fotografijos konkursas „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“ skirtas Krašto apsaugos ministerijos operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti. Fotografas ir operatorius Tadas Dambrauskas buvo talentingas, užsibrėžtam tikslui pasiekti galėjęs atrasti netikėčiausių sprendimo būdų, nebijojęs rizikos Lietuvos kariuomenės metraštininkas, dėl „gero kadro“ galėjęs pralaužti bet kokius ledus. Krašto apsaugos departamente jis pradėjo dirbti 1990 metais. Tadas buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi–metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „Karys“ fotografu, mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi.

Išrinkta įdomiausia karinė nuotrauka „Delfi.lt“ skaitytojų simpatijų prizui laimėti

Jau ketvirtą kartą naujienų portalo „Delfi.lt“ skaitytojai išrinko įdomiausią nuotrauką karinės fotografijos konkurse „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“ – Lietuvos kariuomenės vyresniojo leitenanto Andriaus Česnausko pagauta akimirka „Afganistanas po mano kojomis – kelionės į atokesnį Goro provincijos rajoną metu“.

„Delfi.lt“ skaitytojų vertinimui buvo pateikta 20 nuotraukų, kurias iš daugiau kaip 400 pateiktų, atrinko konkurso komisija. Iš 3067 balsų 546 lankytojai skyrė nuotraukai laimėtojai. Antroje vietoje liko nedaug nuo nugalėtojo atsilikusi Ievos Budzeikaitės nuotrauka (463 balsai). Trečioji vieta atiteko Edvardo Velbasio fotografijai „Pelkynai: kariai savanoriai įveikinėja „Šlovės taką““ (292 balsai).

„Ne paslaptis, kad greitkelių Afganistano Goro provincijoje nėra. Norint pasiekti atokesnius rajonus, tam tinkamiausia transporto priemonė – sraigtasparniai. Nuotrauka daryta per oro patrulio į Taivaros rajoną, nutolusį nuo Čagčarano apie 180 km. Fotografijoje matomas amerikiečių sraigtasparnio „Chinook“ borto operatorius, stebintis apylinkes. 23 sraigtasparnio keleiviai, Lietuvos kariai ir civiliai, jau po pusvalandžio vykdys jiems patikėtas užduotis – apsaugą, žvalgybą, susitikimus su vietiniais gyventojais“, – taip nuotrauką pristatė autorius vyr. ltn. A. Česnauskas.

image002

Andrius karinės fotografijos parodos pristatymo ir laureatų apdovanojimo ceremonijoje bus apdovanotas „Delfi.lt“ skaitytojų simpatijų prizu. Visi norintys pirmieji pamatyti geriausias 2012-2013 metų kariuomenės akimirkas ir sužinoti, kas laimėjo komisijos ir rėmėjų prizus, birželio 11 d. 16.00 val. kviečiami atvykti į Vilniuje esančią Dailininkų sąjungos galeriją. Renginyje taip pat bus pristatytas nuotraukų katalogas.

Tado Dambrausko karinės fotografijos konkursas „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“ rengiamas jau devintą kartą. Konkursas yra skirtas Krašto apsaugos ministerijos fotografui ir operatoriui Tadui Dambrauskui atminti. Jis buvo talentingas Lietuvos kariuomenės metraštininkas, dėl „gero kadro“ galėjęs pralaužti bet kokius ledus. Krašto apsaugos departamente Tadas Dambrauskas pradėjo dirbti 1990 metais. Tadas buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „Karys“ fotografu, brigados „Geležinis Vilkas“ ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi.

Krašto apsaugos ministerija skelbia Tado Dambrausko konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2012-2013“ pradžią

Krašto apsaugos ministerija skelbia didžiausio karinės fotografijos Tado Dambrausko konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2012-2013“ pradžią. Norinčius dalyvauti konkurse kviečiame darbus teikti per konkurso informacinę sistemą http://distance.lka.lt/ilias/login.php?client_id=foto2013 iki balandžio 15 dienos.

Šiais metais konkurse laukiami profesionalų, mėgėjų, civilių ir kariškių fotografų darbai, kuriuose būtų kuo įvairiau atspindėtas karių gyvenimas. Tikslių temų nėra, svarbiausia, kad karinė akimirka būtų pagauta 2012-2013 metais. Nuotraukos gali būti spalvotos, nespalvotos ar tonuotos, nenaudojant programos, koreguojančios spalvas. Galimi tik fotografuojant gauti specialieji efektai. Apdorojant nuotraukas kompiuteriu, galima naudotis tik tomis priemonėmis, kuriomis galima naudotis spaudžiant nuotraukas laboratorijoje rankiniu būdu. Konkurso nuostatai.

Nuotraukas vertins ir geriausius kadrus išrinks tarptautinė fotomenininkų komisija, kuriai pirmininkaus Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius. Komisijoje taip pat dirbs Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis, fotomenininkai Stanislovas Žvirgždas ir Vladimiras Ivanovas, dokumentinės realybės filmo „Misija Afganistanas“ operatorius Eduardas Bareika. Šiais metais komisijoje bus ir du profesionalai iš užsienio – aviacijos fotografas iš Olandijos Tieme Festner ir fotografas Michael Jon, kurio atsiliepimai apie Lietuvos karių dalyvavimą Afganistane sužavėjo ne vieną.

Nuo 2005 m. konkurse jau dalyvavo dešimtys fotografų. Kasmet geriausių darbų autoriai apdovanojami ne tik organizatorių ir rėmėjų įsteigtais prizais ir piniginėmis premijomis, bet ir kviečiami į apdovanojimo renginį. Geriausios nuotraukos pristatytos visuomenei parodoje, taip pat bus išleistas parodos katalogas.

Nusprendusiems dalyvauti, siūlome atidžiai perskaityti konkurso nuostatus, apsiginkluoti geriausiais praėjusių metų kariniais kadrais ir stoti į didžiausią karinį fotografų mūšį.

Jau devintą kartą rengiamas karinės fotografijos konkursas „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“ skirtas Krašto apsaugos ministerijos operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti. Fotografas ir operatorius Tadas Dambrauskas buvo talentingas, užsibrėžtam tikslui pasiekti galėjęs atrasti netikėčiausių sprendimo būdų, nebijojęs rizikos Lietuvos kariuomenės metraštininkas, dėl „gero kadro“ galėjęs pralaužti bet kokius ledus. Krašto apsaugos departamente jis pradėjo dirbti 1990 metais. Tadas buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „Karys“ fotografu, mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi.

Nuotr. aut. - A. Pliadis

Apie 2012 metų Tado Dambrausko fotokonkursą

image003

Birželio 4 d. Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje įvyko Tado Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2011–2012“ nugalėtojų apdovanojimo ir parodos pristatymo ceremonija.

Fotogalerija

Nugalėtojus sveikino ir apdovanojimus teikė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir Krašto apsaugos ministerijos pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius brigados generolas Almantas Leika.

„Malonu, kad kariuomenė išlieka fotogeniška, o fotografai kaip meniškos sielos žmonės pastebėjo ir įamžino tai, kuo kariuomenė gyveno praėjusiais metais“, – sakė ministrė R. Juknevičienė.

Konkursui buvo pateikta daugiau nei 300 pavienių nuotraukų ir 22 reportažai, sukurti 2011–2012 m. Fotografijos buvo vertinamos pagal keturias temas: „Portretas“, „Kariuomenės gyvenimas“, „Linksmas kadras“ ir „Reportažas“.

Temos „Portretas“ nugalėtoju tapo Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadovybės Žvalgybos kuopos būrio vadas vyresnysis leitenantas Artūras Ševeliovas už nuotrauką „Priverstinio parašiutinio skleidimo kursas. Lietuvos karo mokyklos parašiutinio rengimo instruktorius vyr. srž. Darius Kurlinkus tvarko parašiutus po atliktų šuolių“.

Temos „Kariuomenės gyvenimas“ nugalėtoju paskelbtas žurnalo „Karys“ redaktorius vyresnysis leitenantas Paulius Babilas už nuotrauką „Tryliktosios Provincijos atkūrimo grupės karys šalia Čagčarano specialiai įrengtoje šaudykloje vykdo kovinio šaudymo pratybų apsaugą. Šalia sutūpę vaikai laukia, kol karys leis jiems bėgti nuo kalno susirinkti po šaudymo likusias tūtas“.

Temos „Linksmas kadras“ nugalėtoju tapo nuotraukos „Lietuvos šaulių sąjungos jaunieji šauliai pratybose „Poliarinė meška“ autorius Valdas Kilpys.

„Reportažo“ temos nugalėtoju paskelbtas Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Pirminės karių sveikatos priežiūros centro Panevėžyje viršininkas majoras Vygintas Sereika už reportažą „Kaip lietuvių kariai mokėsi riaušes slopinti tarptautinėse pratybose „Gintarinė viltis 2011“.

Specialiuoju kariuomenės vado prizu už subtiliai užfiksuotas kario emocijas nuotraukoje „Karšta arbata. Bazinių karinių mokymų karys lauko pratybose“ apdovanotas Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko instruktorius vyresnysis seržanats Edvardas Velbasis.

Projekto rėmėjai uždaroji akcinė bendrovė ‚Fotoservisas“ už nepakartojamą kadrą apdovanojo nuotraukos „Kregždutės ir sraigtasparnio lenktynės“ autorių Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazės viršilą Alvydą Tamošiūną.

Portalo „Delfi“ skaitytojai taip pat turėjo galimybę balsuoti už įdomiausią kadrą iš konkursui „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2011–2012“ pateiktų fotografijų. Skaitytojų vertinimui buvo pateiktos 23 nuotraukos. Iš viso balsuota daugiau kaip 3200 kartų. Laimėjo net 705 skaitytojų balsus gavusi vyresniojo leitenanto Pauliaus Babilo nuotrauka „Tryliktosios Provincijos atkūrimo grupės karys vykdo kovinio šaudymo pratybų apsaugą“. Jos autorius apdovanotas portalo „Delfi“ įsteigtu Žiūrovo prizu.

Tradicinį karinės nuotraukos konkursą „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“, skirtą karo operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti, Krašto apsaugos ministerija surengė jau aštuntą kartą.

Tado Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2011–2012“ paroda Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilniuje) veiks iki š. m. birželio 16 d.

image004image005

image006image007

image008

Nuotraukų autoriai:
Titulinės nuotraukos – Edvardas Velbasis
Kitų (eilės tvarka): Paulius Babilas, Artūras Ševeliovas, Alvydas Tamošiūnas, Valdas Kilpys, Vygintas Sereika

Geriausios fotokonkurso nuotraukos

Apie 2011 metų Tado Dambrausko fotokonkursą

image009

Nuotraukų katalogas
„Tado Dambrausko fotokonkursas Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2010-2011 m."
(atsisiųsti pdf formatu 15 MB)
 
2011 m. birželio 30 d. kino teatre „Pasaka“ Vilniuje paskelbti Tado Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2010-2011“ nugalėtojai. Apdovanojimus įteikė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius.
 
Septintajame karinės fotografijos konkurse dalyvavo 49 autoriai, iš viso pateikę 325 nuotraukas ir 37 reportažus. Nuotraukos varžėsi keturiose temose „Portretas”, „Profesionalumas”, „Krašto apsaugos savanoriai” ir „Reportažas”.
 
Temos „Portretas“ nugalėtoju paskelbtas Lietuvos kariuomenės Motorizuotoji pėstininkų brigados kapitonas Skomantas Povilionis už nuotrauką „Snaiperio pozicijoje. Žvalgų pratybos „Rudens griaustinis 2010“. Motorizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“. Rukla, 2010 m. spalis“.
 
Temos „Profesionalumas“ nugalėtojas – Robertas Dačkus, Lietuvos spaudos nuotraukų agentūros „Fotodiena“ atstovas. Jam prizas įteiktas už nuotrauką „Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną kariuomenė vieną patrankos salvę skyrė Žalgirio mūšio šešių šimtų metų jubiliejui. 2010 07 06“ .
 
Naujienų portalo „15 min.“ fotografas Erikas Ovčarenko laimėjo du prizus. Pirmąjį – už temą „Krašto apsaugos savanoriai“ už nuotrauką „Virvės traukimo rungtis. S. Dariaus ir S. Girėno stadione Kaune vyko jubiliejinės XX Krašto apsaugos savanorių pajėgų sporto žaidynės“. Šią nuotrauką kaip geriausią išrinko ir naujienų portalo „Delfi“ skaitytojai. E. Ovčarenko įteiktas portalo įsteigtas Žiūrovo prizas. Prizą nugalėtojui perdavė ceremonijoje dalyvavusi „Delfi“ vadovė Jurga Eivaitė.
 
Temos „Reportažas“ nugalėtoju paskelbtas dienraščio „Lietuvos žinios“ fotografas Petras Malūkas. Prizas jam įteiktas už nuotraukų ciklą „Lietuvos Respublikos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje vyko tarptautinės išminavimo pratybos „Atvira dvasia 2010“.
 
Specialiuoju Lietuvos kariuomenės vado prizu apdovanotas Darius Ulozas už reportažo „Koviniai šaudymai. Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione“ pirmąją nuotrauką.
 
Taip pat konkurse prizą įsteigė ir UAB „Fotoservisas“. Už netradicines spalvas Lietuvos kariuomenės fotografijoje bendrovės atstovė Giedrė Praniauskaitė specialųjį prizą įteikė Donatui Gaidžiui už nuotrauką „Laivas N42 „Jotvingis“ saulei besileidžiant“.
 
Konkursas „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“ skiriamas Krašto apsaugos ministerijos operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti. Juo siekiama informuoti visuomenę apie Lietuvos kariuomenę, skatinti šalies fotografus ir žurnalistus domėtis karių gyvenimu, karius – fotografuoti.
 
Šių metų konkursui pateiktas nuotraukas vertino šešių narių komisija: Stanislovas Žvirgždas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Alfredas Pliadis, Krašto apsaugos ministerijos fotografas, Gytis Oganauskas, „Delfi“ vyr. redaktorius ir pavaduotojas, „Delfi TV“ vadovas, Salome Makharadze, Gruzijos gynybos ministerijos Viešųjų ryšių departamento direktorė, Jonas Staselis, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas, Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas. Komisijos pirmininkas – Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius.
 
G. Maksimovicz nuotraukos

image010image011

image012image013

image014

 

Read the complete post at http://feedproxy.google.com/~r/michaelyon-online/~3/yiEzuv4vJX0/tado-dambrausko-fotokonkursas.htm


Posted Jun 13 2013, 07:27 AM by Michael Yon - Online Magazine
Filed under: